Suomen on tuettava Saksaa Kreikan irrottamiseksi eurosta

Sunnuntai 4.1.2015


Saksan hallitus varautuu Kreikan euroeroon, mikäli maa ei suostu pitämään kiinni tehdyistä sopimuksista. Riski velkojen hoitamatta jättämiseen on suuri, koska äärivasemmistolainen Syriza ajaa tammikuisten parlamenttivaalien vaaliohjelmassaan vahvasti velkaleikkausta.

http://yle.fi/uutiset/saksa_varautuu_kreikan_eroon_eurosta/7719192

Mikäli Kreikka aikoo jälleen kerran jättää sitoumuksensa hoitamatta, on Suomen tuettava Saksan linjaa aktiivisesti. Rahaliiton heikoin linkki on irrotettava ketjusta. Tämä toimii varoituksena myös muille, erityisesti etelän löysän budjettikurin euromaille.

Kreikan oma valuutta devalvoituisi varsin nopeasti ja Kreikan valtionlainojen korot nousisivat pilviin. Tämä pakottaisi maan rakenteellisiin uudistuksiin. Kreikkalaiset joutuisivat euroeron myötä leikkaamaan ylisuuria sosiaalietuuksiaan ja hyvin tehotonta julkista sektoriaan.

Tiukka linja ja kertarutina ovat parempia vaihtoehtoja kuin jatkuva sääntöjen kiertäminen ja kreikkalaisten ainainen kitinä maksuehtojen kovuudesta. Muutoin laskut lankeavat loputtomiin muiden euromaiden, siis myös Suomen maksettaviksi.

Päinvastoin kuin Saksa, keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn on valmis jälleen uuteen myönnytykseen Kreikalle. Vastaavaa politiikkaa lienee tiedossa enemmänkin, mikäli keskustasta tulee pääministeripuolue.

http://yle.fi/uutiset/rehn_maksuajan_pidentaminen_auttaisi_kreikan_elpymista/7719332

Mikään ei näytä muuttuneen neljässä vuodessa, vaikka Sipilä onkin antanut keskustalle uudet kasvot. Rehn, Vanhanen, Väyrynen, Pekkarinen, Kääriäinen ja muut vanhan kaartin edustajat ovat jälleen halukkaita tarttumaan tiukasti kiinni vallan kahvaan.

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi