Kreikka yrittää venkoilla irti tuoreesta sopimuksesta

Keskiviikko 25.2.2015


Kreikka pystyi vakuuttamaan muut euromaat listaamalla kuusi sivua yleisluontoisia uudistuslupauksia ja sai ne jälleen puoltamaan lainaohjelmansa jatkamista. Valitettavasti sama näytelmä toistunee muutaman kuukauden kuluttua, koska Kreikan lupauksista puuttuu kokonaan euromääräinen konkretia. Kreikan hallituksen lupausten ja tekojen välille jääneekin taas kerran ammottava kuilu.

Euroalueen hajoaminen olisi monelle poliittiselle päättäjälle niin paha takaisku, että Kreikan venkoilua katsotaan vankoista etukäteisvakuutteluista huolimatta kerta toisensa jälkeen läpi sormien. Kreikkalaisten luonnollisena tavoitteena onkin pelata aikaa niin pitkään kuin euroalue antaa siihen mahdollisuuden. Kun todellisia uudistuksia joudutaan odottamaan loputtomiin, joutuvat tämän huonosti käsikirjoitetun draaman kustantamaan euroalueen veronmaksajat.

http://yle.fi/uutiset/ministeri_rinne_kreikan_saastolistassa_ei_yksityiskohtaisia_lukuja/7826691

Kaiken lisäksi Kreikka alkoi venkoilla irti aiemmin sovitusta valtionomaisuuden myyntiohjelmasta vain vuorokausi sen jälkeen, kun euroalueen valtiovarainministerit olivat päättäneet puoltaa Kreikan lainaohjelman jatkoa. Samanlaisia irtiottoja on erittäin todennäköisesti tiedossa lisää, mikäli tämänkin yksityiskohdan osalta annetaan periksi kreikkalaisille. Normaalisti velkoja määrittää lainan ehdot ja velallinen täyttää ne. Tämän periaatteen soisi lopulta Kreikankin hallituksen ymmärtävän.

http://yle.fi/uutiset/avoin_kapina__kreikka_ei_myykaan_sahkoyhtiotaan/7828798

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi