Myös valtio ja kunnat hyötyisivät työeläkkeiden nostosta

Perjantai 3.4.2015


Eläkeläiset ovat kärsineet poliittisista virhepäätöksistä muun muassa työntekijöitä ankaramman verotuksen, taitetun indeksin ja indeksileikkausten muodossa. Monen eläkeläisen ostovoima on huomattavasti eläköitymisajankohtaa matalampi. Tehtyjä virheitä on ryhdyttävä korjaamaan. Seuraavan eduskunnan tuleekin lopettaa työeläkeindeksin leikkaukset ja luopua taitetusta indeksistä.


Työeläkkeet eivät tule valtiolta vaan pääasiassa yksityisiltä eläkeyhtiöiltä. Palkansaajat ovat kertaalleen ansainneet ja maksaneet työeläkkeensä eläkeyhtiöiden keräämillä vakuutusmaksuilla. Niiden sijoitustuottojen tulee kattaa maksettavat eläkkeet.

Työeläkeyhtiöiden varoja hallinnoidaan valitettavan byrokraattisesti, kalliisti ja tehottomasti. Eläkeyhtiöiden varallisuus toimii samalla vallankäytön välineenä. Eläkeyhtiöiden onkin jatkossa keskityttävä sijoitustoimintansa tehostamiseen ja käytettävä valtaansa nykyistä harkitummin.

Mikäli työeläkeyhtiöiden maksamia eläkkeitä korotettaisiin alun perin sovitulla oikeudenmukaisella tavalla, säästäisi valtio työeläkettä saaville maksettavissa kansaneläkkeissä. Samalla valtion verotulot kasvaisivat tuloveron ja erityisesti arvonlisäveron muodossa. Myös kuntien tuloverokertymä paranisi.

Valtion ja kuntien yhteenlaskettu nettohyöty olisi varovaisestikin arvioiden useita kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Eläkeläisiltä epäoikeudenmukaisesti pois otetun eläketulon palauttaminen myös lisäisi kotimaista kulutusta, pyörittäisi yritystalouden rattaita ja synnyttäisi uusia työpaikkoja. Hyötyjänä olisi siis koko Suomi.

Avainsanat: eduskuntavaalit, eläkkeet, taitettu indeksi