TIEDOTE: Perussuomalaisilta valinnanvapauslaille täystyrmäys

Torstai 8.3.2018 klo 18.03

TIEDOTE 8.3.18

Julkaisuvapaa

Perussuomalaisilta valinnanvapauslaille täystyrmäys

Hallitus tuhoaa ohjelmansa hyvät tavoitteet

Sipilän hallitus antoi tänään 8.3. esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta. Perussuomalaiset tyrmää esityksen.

- Esityksellään hallitus rikkoo ohjelmansa, jonka mukaan ensin oli tarkoitus uudistaa julkisten sote-palveluiden integraatio ja rakenteet. Toisessa vaiheessa oli tarkoitus selvittää siirtyminen yksikanavaiseen rahoitukseen ja laajentaa valinnanvapautta, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa.

Perussuomalaisten mukaan luopuminen ohjelman mukaisesta etenemisestä merkitsee elintärkeiden sote-palveluiden kriisiytymistä ja kustannusten hallitsematonta kasvua. Ryhmä huomauttaa, että sote-uudistuksen tavoitteiksi asetettiin hallitusohjelmassa terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

- Perussuomalaiset yhtyy täysin näihin tavoitteisiin. Hallituksen valinnanvapausesitys ei kuitenkaan toteuta yhtäkään niistä. Terveyserot eivät supistu, koska malli ei takaa yhdenvertaisia palveluja maan eri osissa. Palveluiden integraatio ja mutkattomat palveluketjut eivät synny, kun julkisten ja yksityisten palveluntuottajien vastuut sekoittuvat. Asiantuntijalausuntojen mukaan kustannukset kasvavat jopa miljardimäärin, ryhmä luettelee.

Hallitus ruokkii kansainvälisiä suuryrityksiä ja monopoleja

Perussuomalaisten mukaan terveydenhuollon ja sairaanhoidon suurimmat ongelmat ovat perusterveydenhuollossa.

- Siinä sekä palveluiden saatavuus että laatu ovat heikkoja. Sen sijaan erikoissairaanhoidon taso on edelleen hyvä koko maassa. Valinnanvapausmalli ei paranna perusterveydenhuoltoa, mutta heikentää erikoissairaanhoitoa. Sosiaalipalveluiden osalta epävarmuus kasvaa väistämättä. Asiakas joutuu byrokratian rattaisiin. He, jotka eivät jatkossa tunne tai osaa käyttää monimutkaista järjestelmää, joutuvat entistä ahtaammalle. Nämä ovat heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Perussuomalaiset huomauttaa, että hallituksen esittämä hallitsematon siirtyminen markkinaehtoiseen sote-järjestelmään avaa yksityiselle voitontavoittelulle huikeat mahdollisuudet.

- Hallitus ottaa valtavan riskin avatessaan kerralla ja nopealla aikataululla kansainvälisten suuryhtiöiden etujen mukaiset markkinat, jotka suomalaiset veronmaksajat kustantavat. Kotimaiset pk-yrittäjät hallitus on unohtanut. Tätä Perussuomalaiset jyrkästi vastustavat.

- Hallituksen esitys merkitsee monilla alueilla yksityisten monopolien syntymistä. Maakunnat eivät kykene hallitsemaan monopolien markkinoimien palvelujen tasoa eivätkä kustannuskehitystä. Terve kilpailu edellyttäisi monipuolista palveluiden rakennetta. Sellaista ei ole syntymässä.

Perussuomalaiset toteaa, että maaseudulla ja välttämättä edes pienemmissä kaupungeissa yksityistä palvelutuotantoa ei synny.

- Näillä alueilla, joilla kustannukset ovat suuret, maakunta joutuu järjestämään palvelut. Rahoitusmalli, jonka hallitus on valinnut, johtaa siihen, että palvelut etääntyvät ja heikkenevät. Kansalaisten yhdenvertaisuus, joka on uudistuksen tärkeä tavoite ja jota perustuslaki edellyttää, ei toteudu.

Perussuomalaiset vaatii palaamista hallitusohjelmaan

Perussuomalaiset tyrmää täydellisesti Sipilän hallituksen valinnanvapausmallin.

- Vaadimme, että hallitus etenee alkuperäisen ohjelmansa mukaisesti julkisen perusterveydenhuollon parantaminen edellä. Valinnanvapauden laajentaminen tulee toteuttaa hallitusohjelman mukaisesti myöhemmin – hallitusti ja asteittain asiantuntijoita kuullen. Uudistuksen pohjaksi on otettava tutkimus ja kokeilut.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä

Lisätietoja:

Leena Meri, eduskuntaryhmän pj. 09 432 3165

Ville Tavio, 1. varapj. 09 432 3177

Sami Savio, 2. varapj. 09 432 3149

Avainsanat: sote, valinnanvapaus, eduskuntaryhmä

MIELIPIDE: Perussuomalainen järkivaihtoehto

Perjantai 24.11.2017 klo 14.49

MIELIPIDE 24.11.17

Julkaisuvapaa heti

Perussuomalainen järkivaihtoehto

SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat tänään jättäneet välikysymyksen suomalaisten eriarvoistumisesta. Ongelma on aito ja siihen tulee puuttua monin keinoin. Miksi sitten Perussuomalaiset eivät ole mukana välikysymyksessä? Me tunnustamme ongelmat, mutta keinomme poikkeavat niin paljon vihervasemmiston keinoista, että emme voineet tukea heidän linjaansa. Seuraavaksi hieman perusteluja.

Oppositiopuolueet julkaisivat vaihtoehtonsa hallituksen laatimalle budjetille. Numerot kertovat puolueiden arvovalinnoista käytännöllisemmin kuin juhlapuheet. Ajattelimme listata budjettivaihtoehtojen vaikutuksia juuri Sinulle.

Suurin oppositiopuolue on SDP. He rahoittaisivat vaihtoehtoaan muun muassa ottamalla rahaa Suomen Pankista ja Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta (Sitra). Käytännössä eduskunta ei voi kyseisiä laitoksia omalla päätöksellään kupata – eikä se ole kestävä ratkaisu. Sen tietävät demaritkin, mutta varjobudjetissa leikkiraha sallittakoon tämän kerran. Lisäksi demarit verottavat lisää ansiotuloista, pääomatuloista, autoista, perinnöstä, voimalaitoksista, sijoituksista ja niin edelleen.

Miten demareiden vaihtoehto vaikuttaa sinuun? No veroihin saattaa ainakin kulua lisää rahaa. Ostovoimasi siis heikkenee. Julkisen puolen kilpailukykysopimuksen päätökset demarit haluaisivat peruuttaa, vaikka asiantuntijat sanovat, että se on helpottanut Suomen tilannetta. Todennäköisesti julkinen sektori joutuisi ankaralle säästökuurille uudelleen, joka käytännössä tarkoittaisi julkisen palvelutason heikkenemistä.

Vihreät haluavat veroja – ja paljon! Ja sinä maksat. Ansiotulovero, osinkovero, sokerivero, autovero, dieselvero – lista on melkoinen. Pelkästään edellä mainituilla Vihreät keräisivät 750 miljoonaa euroa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan laskutaito, kun päättelee, miten tämä vaikuttaa sinuun. Mutta ei se tähän lopu. Kilometrikovaukset, matkavähennykset, teollisuuden energiaverohelpotukset, työkonepolttoaineiden verotuki – kaikki ovat leikkurissa. Nämä merkitsisivät mittavia säästötarpeita teollisuudelle. Se tarkoittaa suomeksi lisää työttömiä.

Perussuomalaisten vaihtoehto eroaa merkittävästi muista oppositiopuolueista siinä, että keräisimme varoja sieltä, missä sillä ei ole negatiivista vaikutusta tavallisen suomalaisen lompakkoon.

Suurin tulolähteemme on uusi malli kehitysapuun. Saisit jatkossa itse päättää, mihin kohteeseen mahdollisen kehitysapusi kohdistat. Valtio sparraisi antamalla lahjoituksestasi verovähennyksen ja maksamalla pesämunan kehitysapurahastoon. Näin säästäisimme reilu puoli miljardia euroa vuodessa. Lisäksi haluamme leikata turvapaikanhakijoihin menevistä kuluista, YLE:n budjetista ja tehottomista yritystuista, joita työ- ja elinkeinoministeriö on itse havainnut. Veroja lisäisimme vain aivan rikkaimmille tuloluokille ja suurille säätiöille sekä yhdistyksille, jotka saavat yli 100 000 euron pääomatuloja.

Nämä Perussuomalaisten esittämät valtion lisätulot tai menoleikkaukset tuskin vaikuttaisivat sinuun millään tavalla. Jos taas olisit vaikutusten piirissä, tulosi ovat jo sellaiset, että tuskin vaikutuksia huomaisi.

Tässä niitä syitä, miksi Perussuomalaiset eivät tue vihervasemmiston keinoja kieltämättä todellisen ongelman korjaamiseksi. Me emme halua rokottaa suomalaista enempää, sillä niin ei korjata mitään.

Kaikki puolueet tarjoavat kyllä jotain hyvää moneen kohteeseen. Hyviä kohteita on vasemmalta oikealle. Erot ovat enemmän siellä, miten menot rahoitetaan. Perussuomalaiset panostavat suomalaisten ostovoimaan – muut rokottavat sitä rankasti. Tämä on arvovalinta. Laitatko oman kansan menoissa maksajaksi vai saajaksi?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puolesta:

Leena Meri, eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Ville Tavio, 1. varapuheenjohtaja

Sami Savio, 2. varapuheenjohtaja

Avainsanat: perussuomalaiset, eduskuntaryhmä, julkinen talous, budjetti