Puheenvuoroni eduskuntakeskustelussa euroeroaloitteesta

Perjantai 29.4.2016

Pidin torstaina 28.4.2016 eduskunnan täysistunnossa seuraavan puheenvuoron käsiteltäessä kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan euroeroa koskevaa kansanäänestystä:

"Arvoisa puhemies! Suomessa on järjestetty kansanäänestyksiä hyvin harvoin. Tilanne on maassamme hyvin erilainen kuin Sveitsissä, jossa asukkaat voivat ilmaista kantansa suoran demokratian keinoin varsin monissa asioissa. Suomi liitettiin euroalueeseen Lipposen hallituksen aikana ilman uutta kansanäänestystä, vaikka 90-luvun EU-kansanäänestyksen tiimoilla ei keskusteltu yhteisestä rahasta riittävän laajasti. Valitettavasti eurosta ei tullut toivottua ja mainostettua menestystarinaa. Kun Suomi otti euron käyttöön, ei nykyisen kaltaisia tai ainakaan nykyisen laajuisia ongelmia ennakoitu. Se luonnollisesti tiedettiin, että Suomen itsemääräämisoikeus kaventuisi merkittävästi markasta luopumisen myötä.

Edustaja Sarkkinen totesi tänään aloituspuheenvuorossaan, että talouskurikriteerit ovat olleet euroalueen ongelmien aiheuttajia, mutta itse asiassa ongelmia on pikemminkin aiheuttanut sovittujen sääntöjen noudattamatta jättäminen. Muun muassa Kreikka otettiin alun perin mukaan euroalueeseen vääristeltyjen tilastojen perusteella ja väärinkäytöksiä katsottiin eurohuumassa läpi sormien. Sääntöjen rikkominen on valitettavasti jatkunut siitä lähtien.

Vaikka monet Suomen talouden sisäiset ongelmat johtuvat paljolti taloutemme kulurakenteesta ja rakenteelliset uudistukset ovatkin välttämättömiä, on myös tässä keskustelussa tuotu esiin matala korkotaso eräänä merkittävänä euroalueen hyötynä. Kuitenkin esimerkiksi myös euroalueeseen kuulumattomassa Ruotsissa korkotaso on matala, joten perustelu euron mukanaan tuomasta korkohyödystä ontuu tältä osin.

En myöskään katso euron olevan ratkaisu Suomen turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin, kuten muun muassa edustaja Kantola aiemmin tänään esitti asian olevan. Turvallisuuteemme liittyvät kysymykset on ratkaistava aivan muilla keinoilla.

Valitettavasti viime vuosina EU:ta on viety kiihtyvään tahtiin kohti liittovaltiota, joiltakin osin ehkä pakon edessä mutta monelta osin ideologisista syistä. Britannian mahdollista EU-eroa kesällä käsittelevä kansanäänestys osoittanee EU:n kehityksen laajat suuntaviivat. Vaikka Britannia ei kuulu euroalueeseen, on EU- ja euroalueen toimintaa kohtaan esitetty voimakasta kritiikkiä halki Euroopan. Kritiikki koskee raha- ja talouspolitiikan lisäksi oikeutetusti muun muassa maahanmuuttokriisin hoitoa. Yleisesti onkin nähty, etteivät EU:n laajuiset ongelmanratkaisumekanismit toimi aina kovin hyvin koko Euroopan alueella.

Arvoisa puhemies! Aiheeseen liittyvää keskustelua on syytä käydä meillä Suomessakin, ja tämä kansalaisaloite on toiminut ansiokkaana keskustelun herättäjänä ainakin täällä eduskunnassa. Sivumennen sanoen tämä keskustelu on kaiken lisäksi ollut yllättävän hyvähenkistä, vaikka selvästi meillä mielipide-eroja onkin. On myös muistettava, että kansalaisaloitteessa on esitetty järjestettäväksi kansanäänestys. Siinä ei ainakaan suoraan vaadita Suomen eroa eurosta saati EU:sta.

Arvoisa puhemies! Meidän päättäjien on syytä kuunnella aidosti ja tarkalla korvalla kansan mielipidettä, vaikka tietenkin myös puolueetonta tietoa euroeron seurauksista tarvitaan vielä lisää. Tähän asiaan viitataan myös kansalaisaloitteessa. Koulutettuna kansakuntana ja seurauksista hyvin informoituina suomalaiset osaavat kyllä muodostaa tästäkin asiasta järkevän näkemyksen, jota päättäjien tulee kunnioittaa.

Arvoisa puhemies! Kansalaisaloitteessa esitetty kansanäänestys toisi koko kansan näkemyksen eduskunnan tietoon, ja tällä perusteella kannatan kansanäänestyksen järjestämistä."

Avainsanat: eduskuntatyö, euro

Kreikka yrittää venkoilla irti tuoreesta sopimuksesta

Keskiviikko 25.2.2015

Kreikka pystyi vakuuttamaan muut euromaat listaamalla kuusi sivua yleisluontoisia uudistuslupauksia ja sai ne jälleen puoltamaan lainaohjelmansa jatkamista. Valitettavasti sama näytelmä toistunee muutaman kuukauden kuluttua, koska Kreikan lupauksista puuttuu kokonaan euromääräinen konkretia. Kreikan hallituksen lupausten ja tekojen välille jääneekin taas kerran ammottava kuilu.

Euroalueen hajoaminen olisi monelle poliittiselle päättäjälle niin paha takaisku, että Kreikan venkoilua katsotaan vankoista etukäteisvakuutteluista huolimatta kerta toisensa jälkeen läpi sormien. Kreikkalaisten luonnollisena tavoitteena onkin pelata aikaa niin pitkään kuin euroalue antaa siihen mahdollisuuden. Kun todellisia uudistuksia joudutaan odottamaan loputtomiin, joutuvat tämän huonosti käsikirjoitetun draaman kustantamaan euroalueen veronmaksajat.

http://yle.fi/uutiset/ministeri_rinne_kreikan_saastolistassa_ei_yksityiskohtaisia_lukuja/7826691

Kaiken lisäksi Kreikka alkoi venkoilla irti aiemmin sovitusta valtionomaisuuden myyntiohjelmasta vain vuorokausi sen jälkeen, kun euroalueen valtiovarainministerit olivat päättäneet puoltaa Kreikan lainaohjelman jatkoa. Samanlaisia irtiottoja on erittäin todennäköisesti tiedossa lisää, mikäli tämänkin yksityiskohdan osalta annetaan periksi kreikkalaisille. Normaalisti velkoja määrittää lainan ehdot ja velallinen täyttää ne. Tämän periaatteen soisi lopulta Kreikankin hallituksen ymmärtävän.

http://yle.fi/uutiset/avoin_kapina__kreikka_ei_myykaan_sahkoyhtiotaan/7828798

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi

Ei enää senttiäkään lisätukea Kreikalle!

Maanantai 16.2.2015

SDP on jälleen kerran valmistautunut kääntämään takkinsa ja antamaan lisätukea Kreikalle. Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan Suomi on valmis keskustelemaan Kreikan velkaohjelman sisällöstä. Demarien viime eduskuntavaalien aikainen näennäisen tiukka eurolinja on enää siis muisto vain.

Todellisuudessa Kreikan velkaongelmien hoidossa ei ole enää mitään neuvoteltavaa, eikä minkäänlaisiin myönnytyksiin pidä missään tapauksessa suostua, vaikka kreikkalaiset osaavatkin lypsämisen taidon. Asia on varsin yksinkertainen: joko Kreikka hoitaa velvoitteensa tai jättää euroalueen. Jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaa tällä hetkellä erittäin paljon ensimmäistä todennäköisemmältä.

http://yle.fi/uutiset/rinne_suomi_valmis_muutoksiin_kreikan_velkaohjelmassa/7808907

Kreikassa veronkierto on kansallisurheilun asemassa. Mikäli kreikkalainen verottaja hoitaisi työnsä yhtä tehokkaasti kuin suomalainen virkaveljensä, olisi Kreikan julkinen talous paljon nykyistä paremmassa jamassa. Saksa on valmis lähettämään 500 verovirkailijaa Kreikan avuksi. Jos Suomi tekisi samoin, kaikki arvatenkin voittaisivat?

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_veronkiertajat_kuriin_kreikassa_ja_velkakin_hoituu/7803239

Avainsanat: eurokriisi, hallitus, Kreikka

Ulkoministeri jälkiviisaana eurokriisin hoidosta

Lauantai 10.1.2015

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp) kritisoi 10.1. Kreikalle myönnettyjä tukipaketteja, vaikka maa on saanut eurotukea myös hänen ministerikautensa aikana. Toisaalta Tuomioja ylistää Suomen Kreikalta saamia vakuuksia. Todellisuudessa kyse on kuitenkin vain monimutkaisesta johdannaissopimuksesta, ei reaalivakuuksista.

Johdannaissopimus ostettiin markkinoilta, jotta demarien kevään 2011 eduskuntavaalilupaus saatiin näennäisesti toteutettua. Mikäli sdp olisi perussuomalaisten tavoin pitänyt sanansa ja pintansa jo hallitusneuvotteluissa, olisi kokoomus jäänyt hallituksen ulkopuolelle ja Suomen suhtautuminen eurokriisiin saanut uuden suunnan.

Kreikka, joka on ollut maksukyvytön puolet 1820-luvulla alkaneen itsenäisyytensä ajasta, jonka velka on lähes kaksinkertainen BKT:hen nähden ja joka aikanaan hyväksyttiin euroon vain tilastojen väärentämisen takia, ei tule nykyisiä velkojaan koskaan maksamaan. Maa ajautuu todennäköisesti uuteen velkasaneeraukseen, jossa osa sen veloista mitätöidään vapaaehtoisjärjestelyssä. Myös laina-ajan pidentäminen ja korkojen painaminen nollaan tarkoittavat tosiasiallisesti velan osittaista anteeksiantoa. Suomen saamat vakuudet taas auttavat vain, jos Kreikka rikkoo tekemiään sopimuksia.

Perusteluna velkojen anteeksiantoon käytettäneen euroalueen vakauden säilyttämistä. Käytännössä kuvitellun vakauden tavoittelu on johtanut kohti liittovaltiota, jossa jäsenmaita painavat omasta taloudenpidosta riippumaton kollektiivinen vastuu, paheneva moraalikato ja kasvava välinpitämättömyys.

Tämä synkkä kehitys on pysäytettävä ja heitettävä Kreikka ulos euroalueesta. Se voi kirpaista Suomeakin hetken, mutta pahanmakuiset lääkkeet ovat nyt välttämättömiä taudin nujertamiseksi ja potilaan parantamiseksi. Tosiasioiden väistely ja velkahelpotusten myöntäminen pitkittävät välttämättömiä korjaustoimenpiteitä Kreikan ohella muissakin asiansa huonosti hoitaneissa jäsenmaissa. Mitä pidempään tämän annetaan jatkua, sitä suuremmaksi loppulasku muodostuu.


Avainsanat: eurokriisi, Kreikka, hallitus

Suomen on tuettava Saksaa Kreikan irrottamiseksi eurosta

Sunnuntai 4.1.2015

Saksan hallitus varautuu Kreikan euroeroon, mikäli maa ei suostu pitämään kiinni tehdyistä sopimuksista. Riski velkojen hoitamatta jättämiseen on suuri, koska äärivasemmistolainen Syriza ajaa tammikuisten parlamenttivaalien vaaliohjelmassaan vahvasti velkaleikkausta.

http://yle.fi/uutiset/saksa_varautuu_kreikan_eroon_eurosta/7719192

Mikäli Kreikka aikoo jälleen kerran jättää sitoumuksensa hoitamatta, on Suomen tuettava Saksan linjaa aktiivisesti. Rahaliiton heikoin linkki on irrotettava ketjusta. Tämä toimii varoituksena myös muille, erityisesti etelän löysän budjettikurin euromaille.

Kreikan oma valuutta devalvoituisi varsin nopeasti ja Kreikan valtionlainojen korot nousisivat pilviin. Tämä pakottaisi maan rakenteellisiin uudistuksiin. Kreikkalaiset joutuisivat euroeron myötä leikkaamaan ylisuuria sosiaalietuuksiaan ja hyvin tehotonta julkista sektoriaan.

Tiukka linja ja kertarutina ovat parempia vaihtoehtoja kuin jatkuva sääntöjen kiertäminen ja kreikkalaisten ainainen kitinä maksuehtojen kovuudesta. Muutoin laskut lankeavat loputtomiin muiden euromaiden, siis myös Suomen maksettaviksi.

Päinvastoin kuin Saksa, keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn on valmis jälleen uuteen myönnytykseen Kreikalle. Vastaavaa politiikkaa lienee tiedossa enemmänkin, mikäli keskustasta tulee pääministeripuolue.

http://yle.fi/uutiset/rehn_maksuajan_pidentaminen_auttaisi_kreikan_elpymista/7719332

Mikään ei näytä muuttuneen neljässä vuodessa, vaikka Sipilä onkin antanut keskustalle uudet kasvot. Rehn, Vanhanen, Väyrynen, Pekkarinen, Kääriäinen ja muut vanhan kaartin edustajat ovat jälleen halukkaita tarttumaan tiukasti kiinni vallan kahvaan.

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi

Kreikka aikoo jälleen jättää vastuunsa muiden hoidettavaksi

Tiistai 30.12.2014

Kreikkalaiset pelaavat jälleen kovaa peliä muiden euromaiden kustannuksella. Gallupien ennakkosuosikki, vasemmistopuolue Syriza vaatii jälleen leikkauksia Kreikan lainoihin, mikäli voittaa alkuvuonna järjestettävät ennenaikaiset parlamenttivaalit. Röyhkeydellä ei näytä olevan mitään rajaa, lupaahan sama puolue korottaa myös Kreikan julkisen sektorin palkkoja.

Suomen Kreikka-vastuut ovat nousseet jo yli seitsemään miljardiin euroon, ja summa voi nousta edelleen. Tästähän Timo Soini ja Perussuomalaiset varoittivat jo neljä vuotta sitten, mutta valitettavasti liian harva uskoi.

Kreikka ei näytä ottavan opikseen ennen kuin se erotetaan eurojärjestelmästä. Onhan kyseessä maa, joka on ollut maksukyvytön puolet itsenäisyytensä ajasta, eikä parannusta ole luvassa niin kauan kuin maa pystyy pumppaamaan lisärahaa käsittämättömän sinisilmäisiltä euromailta.

http://yle.fi/.../suomen_kreikka-vastuut_yli.../7712867

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi

Liittovaltiokehitys kaventaa Suomen kansallista itsemääräämisoikeutta

Perjantai 28.11.2014

EKP:n pääjohtaja Draghi kuuluu EU:n liittovaltiokehitystä hehkuttavaan poliittiseen eliittiin, jonka mielestä jaettu kurjuus on pienempi kurjuus. Todellisuudessa kansallisen päätösvallan katoaminen EU:n ja EKP:n kamareihin heikentää edelleen Suomen taloudellista tilannetta sekä kaventaa olennaisesti itsemääräämisoikeuttamme ja liikkumavaraamme. Esimerkiksi pankkiunionin seurauksena joudumme maksamaan Euroopan tulevista pankkikriiseistä kovan hinnan, vaikka suomalaiset pankit eivät keskimääräistä vahvempina vaikeuksiin ajautuisikaan.

Löyhästä budjettikuristaan tunnetun Italian kansalaisena Draghi ei näytä edes haluavan tehtyjen virheiden korjaamista kansallisella tasolla. Vaikka Suomenkaan julkinen taloudenpito ei nykyisin ole kovin kummoista, joudumme liittovaltiokehityksen edetessä Etelä-Euroopan vieläkin löperömmän talouspolitiikan yhteisvastuullisiksi maksumiehiksi ilman vaikutusmahdollisuuksia.

http://yle.fi/uutiset/ekpn_draghi_haluaa_siirtaa_valtaa_jasenmailta_kohti_yhteista_paatoksentekoa/7656508

Avainsanat: EU, eurokriisi, liittovaltiokehitys