Suomi sai uuden hallituksen ja eduskunta puhemiehen

Perjantai 29.5.2015

Tänään on ollut historiallinen päivä:

1) Perussuomalaisten Maria Lohela valittiin eduskunnan puhemieheksi,

2) Suomi sai uuden hallituksen, jonka muodostavat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus

sekä

3) RKP jäi oppositioon ensimmäistä kertaa vuoden 1979 jälkeen.

http://yle.fi/uutiset/tasavallan_presidentti_nimitti_uuden_hallituksen/8027442

Avainsanat: eduskunta, hallitus

Ei enää senttiäkään lisätukea Kreikalle!

Maanantai 16.2.2015

SDP on jälleen kerran valmistautunut kääntämään takkinsa ja antamaan lisätukea Kreikalle. Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan Suomi on valmis keskustelemaan Kreikan velkaohjelman sisällöstä. Demarien viime eduskuntavaalien aikainen näennäisen tiukka eurolinja on enää siis muisto vain.

Todellisuudessa Kreikan velkaongelmien hoidossa ei ole enää mitään neuvoteltavaa, eikä minkäänlaisiin myönnytyksiin pidä missään tapauksessa suostua, vaikka kreikkalaiset osaavatkin lypsämisen taidon. Asia on varsin yksinkertainen: joko Kreikka hoitaa velvoitteensa tai jättää euroalueen. Jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaa tällä hetkellä erittäin paljon ensimmäistä todennäköisemmältä.

http://yle.fi/uutiset/rinne_suomi_valmis_muutoksiin_kreikan_velkaohjelmassa/7808907

Kreikassa veronkierto on kansallisurheilun asemassa. Mikäli kreikkalainen verottaja hoitaisi työnsä yhtä tehokkaasti kuin suomalainen virkaveljensä, olisi Kreikan julkinen talous paljon nykyistä paremmassa jamassa. Saksa on valmis lähettämään 500 verovirkailijaa Kreikan avuksi. Jos Suomi tekisi samoin, kaikki arvatenkin voittaisivat?

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_veronkiertajat_kuriin_kreikassa_ja_velkakin_hoituu/7803239

Avainsanat: eurokriisi, hallitus, Kreikka

Suomi ei ole maailman sosiaalitoimisto

Tiistai 13.1.2015

Perussuomalaisten lisäksi jopa osa hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajista on ryhtynyt kritisoimaan lakiesitystä, joka takaisi Suomessa laittomasti oleskeleville oikeuden maksuttomaan pitkäaikaissairauksien hoitoon. Lakiesityksessä ei edes velvoiteta hoitohenkilökuntaa ilmoittamaan hoitoon saapuvasta, laittomasti maassa oleskelevasta henkilöstä poliisille, vaikka tämä velvoite sisältyy useiden eurooppalaisten valtioiden lainsäädäntöön.

Paitsi että kyseinen lakiesitys tulee toteutuessaan kalliiksi suomalaisille veronmaksajille, kuvastaa se erityisesti vasemmistopuolueille tyypillistä tavoitetta tehdä Suomesta koko maailmalle etuuksia tarjoava sosiaalitoimisto. Suomalaisten resurssit eivät millään voi toteuttaa tätä utopiaa, onhan meitä alle promille maailman väkiluvusta.

Suomessa riittää avuntarvitsijoita omasta takaa, ja heidän määränsä on kasvanut vuosia kestäneen laman aikana huomattavasti. Valitettavasti monet hallituksen ideologiset silmälaput päässä valmistelemat ja eduskunnan enemmistön hyväksymät lait ovat kiihdyttäneet tätä kierrettä. Suomessa tulee lopulta ottaa terve järki käteen ja asettaa omien kansalaisten tarpeet ehdottomalle etusijalle.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015011319015823_uu.shtml

http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+343/2014&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

Avainsanat: maahanmuuttopolitiikka, hallitus, velkaantuminen

Ulkoministeri jälkiviisaana eurokriisin hoidosta

Lauantai 10.1.2015

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp) kritisoi 10.1. Kreikalle myönnettyjä tukipaketteja, vaikka maa on saanut eurotukea myös hänen ministerikautensa aikana. Toisaalta Tuomioja ylistää Suomen Kreikalta saamia vakuuksia. Todellisuudessa kyse on kuitenkin vain monimutkaisesta johdannaissopimuksesta, ei reaalivakuuksista.

Johdannaissopimus ostettiin markkinoilta, jotta demarien kevään 2011 eduskuntavaalilupaus saatiin näennäisesti toteutettua. Mikäli sdp olisi perussuomalaisten tavoin pitänyt sanansa ja pintansa jo hallitusneuvotteluissa, olisi kokoomus jäänyt hallituksen ulkopuolelle ja Suomen suhtautuminen eurokriisiin saanut uuden suunnan.

Kreikka, joka on ollut maksukyvytön puolet 1820-luvulla alkaneen itsenäisyytensä ajasta, jonka velka on lähes kaksinkertainen BKT:hen nähden ja joka aikanaan hyväksyttiin euroon vain tilastojen väärentämisen takia, ei tule nykyisiä velkojaan koskaan maksamaan. Maa ajautuu todennäköisesti uuteen velkasaneeraukseen, jossa osa sen veloista mitätöidään vapaaehtoisjärjestelyssä. Myös laina-ajan pidentäminen ja korkojen painaminen nollaan tarkoittavat tosiasiallisesti velan osittaista anteeksiantoa. Suomen saamat vakuudet taas auttavat vain, jos Kreikka rikkoo tekemiään sopimuksia.

Perusteluna velkojen anteeksiantoon käytettäneen euroalueen vakauden säilyttämistä. Käytännössä kuvitellun vakauden tavoittelu on johtanut kohti liittovaltiota, jossa jäsenmaita painavat omasta taloudenpidosta riippumaton kollektiivinen vastuu, paheneva moraalikato ja kasvava välinpitämättömyys.

Tämä synkkä kehitys on pysäytettävä ja heitettävä Kreikka ulos euroalueesta. Se voi kirpaista Suomeakin hetken, mutta pahanmakuiset lääkkeet ovat nyt välttämättömiä taudin nujertamiseksi ja potilaan parantamiseksi. Tosiasioiden väistely ja velkahelpotusten myöntäminen pitkittävät välttämättömiä korjaustoimenpiteitä Kreikan ohella muissakin asiansa huonosti hoitaneissa jäsenmaissa. Mitä pidempään tämän annetaan jatkua, sitä suuremmaksi loppulasku muodostuu.


Avainsanat: eurokriisi, Kreikka, hallitus

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajalta ohjeita hallitukselle

Keskiviikko 31.12.2014

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax on listannut hallituksen pahimmat virheet. Braxin kunniaksi on todettava, että hän myöntää myös oman puolueensa eli vihreiden olleen toteuttamassa huonoja päätöksiä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014123118965174_uu.shtml

Braxin listaamista ongelmista kenties suurin on ollut hallituksen kyvyttömyys tehdä vaikutusarvioita kauaskantoisista ratkaisuista, kuten sote- ja kuntauudistuksista. Suuria muutoksia on runnottu väkisin eteenpäin jopa perustuslaillisista ongelmista piittaamatta. Lisäksi monet tiedotustilaisuuksissa juhlitut "säästöt" on jätetty lopulta kokonaan tekemättä.

Olennainen syy hallituksen velttouteen ja Suomen romahdukseen on tainnut olla Jyrki Kataisen komissaaripaikan tavoittelu, kuten Olli Ainola blogissaan osuvasti kirjoittaa. Kun Kataisen ainoana tavoitteena näyttää olleen pitää hallitus pystyssä kolme vuotta, on jälkikin valitettavasti ollut sen mukaista.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014123118963919_uu.shtml

Avainsanat: hallitus, sote

Sote-uudistuksessa tarvitaan aikalisä kustannusten kartoittamiseksi

Maanantai 29.12.2014

Poliittisin perustein pakolla maaliin runnottava sote-uudistus uhkaa nostaa perusterveydenhuoltonsa hyvin järjestäneiden kuntien veroasteita useilla prosenttiyksiköillä. Pirkanmaalla häviäjiä olisivat alustavien laskelmien mukaan erityisesti Tampereen kehyskunnat. Tehottomuudesta siis palkitaan ja tehokkuudesta rangaistaan, vaikka kannustimien pitäisi toimia juuri päinvastoin.

Kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa asioihinsa kaventuisivat uudistuksen myötä merkittävästi. Sairaanhoitopiireissä pienten kuntien vaikutusmahdollisuudet ovat liki olemattomat. Onkin todennäköistä, että kaavailtu sote-uudistus johtaa vain uuden hallintohimmelin syntyyn.

Jatkossa sairauksien ennaltaehkäisyyn ei ole riittävästi kannusteita, koska kustannukset jakautuvat liian laajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että sairaudet tulevat todennäköisesti lisääntymään ja sairaanhoidon kokonaiskustannukset kasvamaan.

Sote-uudistus näyttääkin lähinnä pieleen menneen kuntauudistuksen kakkosvaiheelta. Nyt olisi syytä ottaa kunnon aikalisä ja tarkastella perusteellisesti, mitkä ovat uudistuksen todelliset edut ja haitat.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014122418938530_uu.shtml

Avainsanat: hallitus, sote, julkinen talous

Katainen väistelee vastuutaan Suomen velkaannuttamisessa

Lauantai 11.10.2014

Ex-pääministeri Katainen ei ole valmis kommentoimaan omaa osuuttaan valtion luottoluokituksen laskuun. Silti asia on täysin selvä. Valtiovarain- ja pääministeri Kataisen rooli on ollut tässä "kehityksessä" aivan keskeinen.

Valtion menoarvio vuodelle 2011 oli 50,5 miljardia euroa ja vuoden 2014 budjetissa jo 54,1 miljardia. Menot ovat kolmessa vuodessa kasvaneet yli seitsemän prosenttia. Samalla valtionvelka on kasvanut jo noin sataan miljardiin euroon. Hallitusohjelman tavoite veronkiristysten ja menoleikkausten tasapainosta ei ole toteutunut.

Julkinen sektori on kahden viimeisen hallituskauden aikana ottanut palkkajohtajan roolin, mikä on pitkälti seurausta kokoomuksen vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vaatimista julkisen sektorin palkankorotuksista. Tätä ei uskoisi entiseltä yrittäjäpuolueelta.

http://yle.fi/uutiset/katainen_luottoluokituksesta_komissiolla_ei_kommentoitavaa/7523242

Avainsanat: hallitus, velkaantuminen, julkinen talous

Kokoomuksen on aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin

Sunnuntai 5.10.2014

Pääministeri Stubb on heittänyt hanskat tiskiin ja kehottaa kokoomusta panostamaan kaiken tarmonsa vaalipropagandaan, vaikka vaaleihin on aikaa kuusi ja puoli kuukautta ja työttömyys kasvaa kovaa vauhtia.

Päätösten jatkuva lykkääminen vuodesta toiseen on aiheuttanut kansalle useiden miljardien laskun. Hallituksen työ on täysin kesken, nyt on yhdestoista hetki kääriä hihat ja ryhtyä toimeen julkisen talouden tervehdyttämiseksi!

http://yle.fi/uutiset/stubb_virittaytyi_vaalitunnelmiin_me_olemme_talla_hetkella_maalitaulu/7509941

Myös hallituksen esitys veronkiristyksineen on askel väärään suuntaan ja vähentää jälleen kuluttajien ostovoimaa. Oikea ratkaisu olisi pienentää valtion menoja. Karsinnan voisi aloittaa vaikkapa ELY-keskuksista ja Aluehallintovirastoista, jotka aiheuttavat runsaasti ylimääräistä ja päällekkäistä byrokratiaa.

Avainsanat: hallitus, velkaantuminen, julkinen talous

« Uudemmat kirjoitukset