Sote- ja maakuntauudistus on hyvin hataralla pohjalla

Tiistai 22.5.2018 klo 20.07


Oikeuskanslerinvirasto kertoi tänään pitävänsä maakuntavaalien aikataulua liian nopeana. Viraston mukaan maakuntavaalit voidaan järjestää aikaisintaan puoli vuotta lakien hyväksymisen jälkeen. Tähän asti hallitus on arvioinut jopa alle neljän kuukauden ajanjakson riittävän. Vaaleja onkin siirrettävä lokakuusta reilusti eteenpäin, jos niihin liittyvät lakiesitykset ylipäänsä hyväksytään.

Myös eduskunnan täysistunnossa käytiin tänään keskustelua mm. sote- ja maakuntauudistukseen liittyvistä liitännäislaeista. Vaikka paikalla oli myös muutama hallituspuolueiden edustaja, vain opposition edustajat pitivät aiheesta puheenvuoroja. (Tiedä sitten, mistä kaikesta se oikein kertoo.) Alla on kahdesta pitämästäni puheenvuorosta ensimmäinen:

"Arvoisa puhemies! On kyllä varsin helppoa yhtyä muun opposition riveistä tänään tulleeseen kritiikkiin maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseen liittyvistä riskeistä, jotka myös virkamiehet ja muut asiantuntijat ovat toistuvasti tuoneet esille. Valitettavasti hallituspuolueet eivät näytä näitä asiantuntijalausuntoja pitävän juuri minään.

Kaikkein pahinta on se kiire, jolla tätä uudistusta viedään nyt raa’an voiman turvin eteenpäin. Toisaalta tämä kyseenalainen etenemistapa on tässä viime viikkojen aikana johtanut muun muassa siihen, että hallituspuolueiden rivit ovat rakoilleet ja repeilleet. Saa nähdä, mitä jatkossa on tulossa.

Lisäksi viime viikolla kyselytunnilla ministerin suusta kuulimme myös sen, ettei hallitus ole edes miettinyt sitä, miten uudistuksen mahdollisen voimaantulon jälkeen puututaan näihin epäkohtiin ja korjataan niitä, mitä väistämättä aina näin isoissa uudistuksissa ilmenee. Onkin erittäin huolestuttavaa, ettei mitään varasuunnitelmaa ole olemassa.

Arvoisa puhemies! Viime viikolla julkistetun, tuoreen virkamiesmuistion mukaan tämän sote-uudistuksen suurin hyöty syntyisi digitalisaation hyödyntämisestä. Sen myötä saataisiin noin 4 miljardin euron säästöt, jotka edustaja Adlercreutzkin nosti tässä äskeisessä puheenvuorossaan esille, mutta on tosiaan hyvin kyseenalaista, etteikö näitä säästöjä saataisi muutenkin, ilman tätä hyvin, hyvin monimutkaista uudistusta. Tekninen kehitys toki etenee joka tapauksessa, se ei liity tähän hallituksen politiikkaan millään tavalla.

Täällä on myös viitattu valinnanvapauslainsäädännön säästöpotentiaaliin, joka myös on virkamiesmuistion mukaan korkeintaan 0 euroa. Todennäköisesti menokasvu siitä vain yltyy, suuruutta ei tiedä kukaan.

Arvoisa puhemies! Oppositiopuolueet ovat tosiaan tehneet yhteistyötä muun muassa valtiovarainvaliokunnassa. Täällä sen lisäksi mainittiin, että eri oppositiopuolueiden näkemykset ovat uudistuksen suhteen hieman erilaisia, poikkeavat väistämättä toisistaan puoluekannasta riippumatta. Mutta huoli on kuitenkin yhteinen: Se, mihin hallitus on tällä kovalla kiireellä Suomea ajamassa. Viekö se meidät uuteen taloudelliseen ahdinkoon, ja heikentääkö se terveyspalveluita niin paljon, että ne heikkenevät eikä niitä ole kaikissa Suomen osissa enää saatavissa?

Arvoisa puhemies! Valitettavasti näyttääkin vahvasti siltä, että tässä uudistuksessa on hyvin vahvasti kyse valtapolitiikasta, mikä on tosin itseään asiakeskeiseksi poliitikoksi puheissaan mainostavan pääministeri Sipilän lausunnoista käynyt jo aiemmin ilmi. Hän on toistuvasti uhannut hallituskumppaneitaan uusilla vaaleilla, ellei tätä [Puhemies koputtaa] uudistusta viedä eteenpäin."

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Puheenvuoro/Sivut/PUH_53+2018+6+14+14.aspx

Avainsanat: sote-uudistus, maakunta. eduskuntatyö