TIEDOTE: Hallitus jätti valinnanvapausmallin kokeilut tarkoituksellisesti lapsipuolen asemaan

Perjantai 13.4.2018 klo 15.57

TIEDOTE 13.4.2018

Julkaisuvapaa

Kansanedustaja Sami Savio (ps.): Hallitus jätti valinnanvapausmallin kokeilut tarkoituksellisesti lapsipuolen asemaan

Suomen talous ja työllisyys ovat lähteneet kasvuun maailmantalouden hyvän vireen myötä. Samalla valtion velkaantumistahti on hidastunut merkittävästi. Perussuomalaisten kansanedustaja, diplomi-insinööri Sami Savio kuitenkin muistuttaa, että loppukevään aikana kovalla kiireellä eduskunnassa käsiteltävään maakunta-sote-uudistukseen ja erityisesti sen valinnanvapausmalliin liittyvät ratkaisemattomat ongelmat uhkaavat vakavasti julkisen talouden tasapainon saavuttamista.

- Hallitus ei ole halunnut kuunnella asiantuntijoiden varoituksia valinnanvapausmalliin sisältyvistä arvaamattomista riskeistä. Suuria ongelmia liittyy muun muassa sote-keskusten rahoitukseen, joka perustuu pääosin niiden asiakkaiksi kirjautuneiden ihmisten lukumäärään todellisten hoitosuoritteiden sijaan. Alkuperäisen säästötavoitteen saavuttamiseen ei usko enää hallitus itsekään, kansalaisista puhumattakaan. Pahimmillaan kaikki aiemmatkin säästöpäätökset valuvat juoksuhiekkaan, kritisoi Savio hallituksen sote-suunnitelmia.

Sipilän hallitus on päättänyt suunnata 200 miljoonaa euroa valinnanvapausmallin pilotointiin ja kokeiluihin maakunnissa, jos sote-lainsäädäntö hyväksytään eduskunnassa. Määräraha kaksinkertaistettiin huhtikuun kehysriihessä. Savion mukaan hallitus olisi saanut tuiki tärkeää tietoa uudistuksen käytännön vaikutuksista murto-osalla tästä summasta, jos se olisi aikatauluttanut uudistuksen järkevämmin.

- Hallitusohjelman kirjausten mukaan valinnanvapauden laajentaminen hallitusti kokeilujen jälkeen olisi ollut sote-uudistuksen viimeinen vaihe. Nyt järjestys on takaperoinen. Hallitus jätti kokeilut tarkoituksellisesti lapsipuolen asemaan, vaikka esimerkiksi yksityisen työterveyshuollon piiriin kuuluvien ihmisten käyttäytymistä ei osata vielä ennakoida. Seurauksena voi olla miljardilasku julkiselle taloudelle. Mallin valuvikojen korjaaminen ei kuitenkaan näytä hallitusta juuri kiinnostavan, kun näin mittavasti rahaa ja valtaa on uusjaossa, Savio toteaa.

Sote-uudistuksen toteutustapa on herättänyt ankaraa kritiikkiä myös hallituspuolue kokoomuksen riveissä. Muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäki on arvostellut uudistusta voimakkaasti. Perussuomalaisten Savio ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että osa kokoomuslaisista uskaltaisi irtautua ryhmäkurista ratkaisevassa äänestyksessä alkukesällä.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmä näyttää harjanneen huolella sisäiset kriitikkonsa. Valitettavasti hallitus ei usko edes asiantuntijoiden varoituksia ottaessaan jättimäisen sote-riskin. Tämä ei tosin olisi ensimmäinen kerta, kun keskusta ja kokoomus maksattavat aiheuttamansa sotkun veronmaksajilla. Pahoin pelkään, ettei myöskään viimeinen, Savio harmittelee.

Lisätiedot:

Sami Savio, 045 2608 308

Avainsanat: sote, valinnanvapaus, tiedote

TIEDOTE: Perussuomalaisten Savio: Valinnanvapausmalli tappaa suomalaisia pk-yrityksiä

Keskiviikko 14.3.2018 klo 10.05

TIEDOTE 14.3.18

Julkaisuvapaa

Perussuomalaisten Savio: Valinnanvapausmalli tappaa suomalaisia pk-yrityksiä

Perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio arvioi, että sote-uudistuksen valinnanvapausmalli hävittää merkittävän osan kotimaisista pienistä ja keskisuurista sosiaali- ja terveysalan yrityksistä.

- Hallitus on unohtanut kotimaiset sote-alan pk-yrittäjät. Yrittäjäjärjestöt ovat esittäneet huolensa alan pk-yritysten kilpailuttamisesta hengiltä, ellei sote-markkinoiden toimivuutta turvata valinnanvapausmallia luotaessa, Savio toteaa.

Savion mukaan pienten sosiaali- ja terveysalan tuottajien katoaminen markkinoilta olisi vakava isku alan työllisyydelle ja aiheuttaisi suurta nousupainetta hoitokustannuksiin.

- Vaikka yksityisten monopolien syntyminen nostaisi rajusti sote-kustannuksia, haluaa hallitus poliittisista syistä ottaa valtavan riskin avatessaan nopealla aikataululla kansainvälisten suuryhtiöiden etujen mukaiset sote-markkinat.

Hallituksen tulee Savion mielestä palata alkuperäiseen suunnitelmaansa, jossa valinnanvapauden laajentaminen toteutetaan vasta julkisen sote-palvelurakenteen uudistamisen jälkeen.

- Tämä on tehtävä hallitusti ja asteittain sekä erityisesti pienten kotimaisten yritysten toimintaedellytykset turvaten, Savio huomauttaa.

Lisätiedot:

Sami Savio, 09 432 3149

Avainsanat: sote-uudistus, valinnanvapaus

TIEDOTE: Perussuomalaisilta valinnanvapauslaille täystyrmäys

Torstai 8.3.2018 klo 18.03

TIEDOTE 8.3.18

Julkaisuvapaa

Perussuomalaisilta valinnanvapauslaille täystyrmäys

Hallitus tuhoaa ohjelmansa hyvät tavoitteet

Sipilän hallitus antoi tänään 8.3. esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta. Perussuomalaiset tyrmää esityksen.

- Esityksellään hallitus rikkoo ohjelmansa, jonka mukaan ensin oli tarkoitus uudistaa julkisten sote-palveluiden integraatio ja rakenteet. Toisessa vaiheessa oli tarkoitus selvittää siirtyminen yksikanavaiseen rahoitukseen ja laajentaa valinnanvapautta, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa.

Perussuomalaisten mukaan luopuminen ohjelman mukaisesta etenemisestä merkitsee elintärkeiden sote-palveluiden kriisiytymistä ja kustannusten hallitsematonta kasvua. Ryhmä huomauttaa, että sote-uudistuksen tavoitteiksi asetettiin hallitusohjelmassa terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

- Perussuomalaiset yhtyy täysin näihin tavoitteisiin. Hallituksen valinnanvapausesitys ei kuitenkaan toteuta yhtäkään niistä. Terveyserot eivät supistu, koska malli ei takaa yhdenvertaisia palveluja maan eri osissa. Palveluiden integraatio ja mutkattomat palveluketjut eivät synny, kun julkisten ja yksityisten palveluntuottajien vastuut sekoittuvat. Asiantuntijalausuntojen mukaan kustannukset kasvavat jopa miljardimäärin, ryhmä luettelee.

Hallitus ruokkii kansainvälisiä suuryrityksiä ja monopoleja

Perussuomalaisten mukaan terveydenhuollon ja sairaanhoidon suurimmat ongelmat ovat perusterveydenhuollossa.

- Siinä sekä palveluiden saatavuus että laatu ovat heikkoja. Sen sijaan erikoissairaanhoidon taso on edelleen hyvä koko maassa. Valinnanvapausmalli ei paranna perusterveydenhuoltoa, mutta heikentää erikoissairaanhoitoa. Sosiaalipalveluiden osalta epävarmuus kasvaa väistämättä. Asiakas joutuu byrokratian rattaisiin. He, jotka eivät jatkossa tunne tai osaa käyttää monimutkaista järjestelmää, joutuvat entistä ahtaammalle. Nämä ovat heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Perussuomalaiset huomauttaa, että hallituksen esittämä hallitsematon siirtyminen markkinaehtoiseen sote-järjestelmään avaa yksityiselle voitontavoittelulle huikeat mahdollisuudet.

- Hallitus ottaa valtavan riskin avatessaan kerralla ja nopealla aikataululla kansainvälisten suuryhtiöiden etujen mukaiset markkinat, jotka suomalaiset veronmaksajat kustantavat. Kotimaiset pk-yrittäjät hallitus on unohtanut. Tätä Perussuomalaiset jyrkästi vastustavat.

- Hallituksen esitys merkitsee monilla alueilla yksityisten monopolien syntymistä. Maakunnat eivät kykene hallitsemaan monopolien markkinoimien palvelujen tasoa eivätkä kustannuskehitystä. Terve kilpailu edellyttäisi monipuolista palveluiden rakennetta. Sellaista ei ole syntymässä.

Perussuomalaiset toteaa, että maaseudulla ja välttämättä edes pienemmissä kaupungeissa yksityistä palvelutuotantoa ei synny.

- Näillä alueilla, joilla kustannukset ovat suuret, maakunta joutuu järjestämään palvelut. Rahoitusmalli, jonka hallitus on valinnut, johtaa siihen, että palvelut etääntyvät ja heikkenevät. Kansalaisten yhdenvertaisuus, joka on uudistuksen tärkeä tavoite ja jota perustuslaki edellyttää, ei toteudu.

Perussuomalaiset vaatii palaamista hallitusohjelmaan

Perussuomalaiset tyrmää täydellisesti Sipilän hallituksen valinnanvapausmallin.

- Vaadimme, että hallitus etenee alkuperäisen ohjelmansa mukaisesti julkisen perusterveydenhuollon parantaminen edellä. Valinnanvapauden laajentaminen tulee toteuttaa hallitusohjelman mukaisesti myöhemmin – hallitusti ja asteittain asiantuntijoita kuullen. Uudistuksen pohjaksi on otettava tutkimus ja kokeilut.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä

Lisätietoja:

Leena Meri, eduskuntaryhmän pj. 09 432 3165

Ville Tavio, 1. varapj. 09 432 3177

Sami Savio, 2. varapj. 09 432 3149

Avainsanat: sote, valinnanvapaus, eduskuntaryhmä

TIEDOTE: Valinnanvapauden kustannukset saatava kuriin

Perjantai 24.11.2017 klo 14.54

TIEDOTE 24.11.17

Julkaisuvapaa heti

Valinnanvapauden kustannukset saatava kuriin

Eduskunta äänesti tänään täysistunnossa valtion kolmannesta lisätalousarviosta kuluvalle vuodelle. Perussuomalaiset olivat jättäneet vastalauseen, jossa he ottivat kantaa maahanmuuttoon, sote-uudistukseen, ammattikorkeakoulujen tutkimusrahoitukseen ja liikenneverkon kehittämiseen.

Sote-uudistukseen järkeä

Perussuomalaisten mukaan valinnanvapauden kustannukset muun muassa asiakasseteliin tehtyjen muutosten osalta uhkaavat nousta voimakkaasti.

- Jotta sote-kustannukset pysyisivät kurissa, on perusteltua, että valinnanvapauden mahdollinen lisääminen perustuu pilottihankkeiden perusteella saatuihin käytännön kokemuksiin sekä tutkittuun tietoon, kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) kertoo.

Perussuomalaiset esittivät, että hallitus valmistelee valinnanvapauden tutkitun tiedon pohjalta ja kokeilujen kautta sekä siten, että julkiset sote-palvelut ovat järjestelmän perusta ja yksityiset palveluntuottajat täydentävät julkisia palveluita.

- Nyt mennään hutkimalla, ja tästä voi aiheutua miljardien tulonsiirto suurille ylikansallisille yhtiöille. Ei näin, Kankaanniemi toteaa.

Kalliit turvapaikanhakijoiden ylläpitokustannukset

Perussuomalaiset pitävät epäjohdonmukaisena, että turvapaikkakriisistä aiheutuvien menojen taso jatkuu korkeana siitä huolimatta, että vastaanottotoiminnan piirissä olevien henkilöiden lukumäärä on laskenut.

- Kun käyttäjien määrä on laskenut, kustannuksiltaan kalliimpia vastaanottokeskuksia olisi pitänyt sulkea ja siten yksikkökustannuksissa tulisi näkyä merkittävää laskua. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan yksikkökustannukset ovat kasvaneet, kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) huomauttaa.

Perussuomalaiset katsovat, että turvapaikanhakijoille maksettavat tuet toimivat vetovoimatekijänä, joka lisää maamme houkuttelevuutta ja siten aiheettomien turvapaikkahakemusten määrää.

- Esitetty 11,2 miljoonan euron lisämääräraha osoittaa konkreettisesti, ettei hallituksen turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman toteuttaminen ole onnistunut. Tukien lisäämisen sijasta hallituksen tulee toteuttaa toimenpideohjelmansa täysimääräisenä ja ryhtyä tarvittaessa lisätoimenpiteisiin, jotta turvapaikanhakijamäärä sekä siten vastaanottotoiminnan asiakasmäärä saataisiin laskuun, kansanedustaja Sami Savio (ps.) vaatii.

Perussuomalaiset esittivät, että hallituksen esittämä 11 200 000 euron lisämääräraha vastaanottokeskusten asiakkaille maksettaviin tukiin poistetaan ja vapautuvat määrärahat käytetään muihin kohteisiin. Nämä muutosehdotukset kuitenkin kaatuivat eduskunnan äänestyksissä.

Elinkeinopolitiikkaan tehokkuutta tieinfran ja tutkimustyön kautta

Perussuomalaiset huomauttavat, että koulutuksesta ja tutkimuksesta on leikattu merkittävästi voimavaroja.

- Talouden lähdettyä vihdoin kasvuun on koulutukseen ja tutkimukseen satsattava. Erityisesti ammattikorkeakoulutus tarvitsee lisäpanostuksia, Sami Savio arvioi.

Perussuomalaiset olisivat olleet valmiita lisäämään 6,2 miljoonaa euroa elinkeinoelämää tukevaan ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

- Ammattikorkeakouluille ehdottamamme panostus tukisi elinkeinotoimintaa, mutta elinkeinon harjoittaminen tarvitsee myös toimivaa infraa. Väylänpidon rahoituksessa on suuri vaje. Haluammekin panostaa siihen elinkeinopolitiikan edistämiseksi, perustelee Ville Vähämäki.

Perussuomalaiset esittivät viiden miljoonan euron pottia aluetaloutta ja paikallista elinkeinopolitiikkaa tukeviin väylähankkeisiin.

Lisätiedot:

Ville Vähämäki, 09 432 3195

Sami Savio, 09 432 3149

Toimi Kankaanniemi, 09 432 3054

Avainsanat: julkinen talous, valinnanvapaus, sote, maahanmuutto, budjetti