Energia- ja polttoaineverojen alentaminen parantaa kansantaloutta

Sunnuntai 25.1.2015


Energia- ja polttoaineverot ovat Suomessa moninkertaiset verrattuna EU-lainsäädännön edellyttämiin minimeihin. Perussuomalaiset ovatkin valmiit alentamaan energia- ja polttoaineverotusta, jotta asumisen ja liikkumisen kaltaiset perustarpeet olisivat kohtuullisen hintaisia ja yritysten kilpailukyky paranisi.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/perussuomalaiset-alentaisivat-energiaveroa/1973963

Perussuomalaisten ohjelmaan kuuluu myös tuulivoiman syöttötariffien poistaminen ja siihen liittyvän järjettömän tulonsiirtomekanismin lopettaminen. Tuulivoiman syöttötariffi on nykyään 105,3 euroa/MWh. Toisaalta sähkön pörssihinta on alle 30 euroa/MWh, joten liki kolme neljäsosaa tuulivoiman tuottajien tuloista kaivetaan veronmaksajien pussista.

Vesivoimalla tuotettu sähkö on vähintään yhtä ympäristöystävällistä kuin tuulivoimalla tuotettu ja elinkaarikustannuksiltaan paljon halvempaa. Onkin todella erikoista, että vihreät haluavat jakaa tukea tuulivoiman tuottajille kaksin käsin, vaikka ovat ajaneet vuosien ajan mm. Fortumin vesivoimaloihin kohdistuvaa windfall-veroa.

Markkinatalouden tulisi toimia myös energian tuotannossa ja kulutuksessa, eikä verotuksen tai tukien tulisi aiheuttaa siihen suuria vääristymiä. Tulevalla eduskunnalla riittääkin työsarkaa vuosien myötä laadittujen mekanismien korjaamisessa.

Avainsanat: verotus