Suomen on tuettava Saksaa Kreikan irrottamiseksi eurosta

Sunnuntai 4.1.2015

Saksan hallitus varautuu Kreikan euroeroon, mikäli maa ei suostu pitämään kiinni tehdyistä sopimuksista. Riski velkojen hoitamatta jättämiseen on suuri, koska äärivasemmistolainen Syriza ajaa tammikuisten parlamenttivaalien vaaliohjelmassaan vahvasti velkaleikkausta.

http://yle.fi/uutiset/saksa_varautuu_kreikan_eroon_eurosta/7719192

Mikäli Kreikka aikoo jälleen kerran jättää sitoumuksensa hoitamatta, on Suomen tuettava Saksan linjaa aktiivisesti. Rahaliiton heikoin linkki on irrotettava ketjusta. Tämä toimii varoituksena myös muille, erityisesti etelän löysän budjettikurin euromaille.

Kreikan oma valuutta devalvoituisi varsin nopeasti ja Kreikan valtionlainojen korot nousisivat pilviin. Tämä pakottaisi maan rakenteellisiin uudistuksiin. Kreikkalaiset joutuisivat euroeron myötä leikkaamaan ylisuuria sosiaalietuuksiaan ja hyvin tehotonta julkista sektoriaan.

Tiukka linja ja kertarutina ovat parempia vaihtoehtoja kuin jatkuva sääntöjen kiertäminen ja kreikkalaisten ainainen kitinä maksuehtojen kovuudesta. Muutoin laskut lankeavat loputtomiin muiden euromaiden, siis myös Suomen maksettaviksi.

Päinvastoin kuin Saksa, keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn on valmis jälleen uuteen myönnytykseen Kreikalle. Vastaavaa politiikkaa lienee tiedossa enemmänkin, mikäli keskustasta tulee pääministeripuolue.

http://yle.fi/uutiset/rehn_maksuajan_pidentaminen_auttaisi_kreikan_elpymista/7719332

Mikään ei näytä muuttuneen neljässä vuodessa, vaikka Sipilä onkin antanut keskustalle uudet kasvot. Rehn, Vanhanen, Väyrynen, Pekkarinen, Kääriäinen ja muut vanhan kaartin edustajat ovat jälleen halukkaita tarttumaan tiukasti kiinni vallan kahvaan.

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi

Kreikka aikoo jälleen jättää vastuunsa muiden hoidettavaksi

Tiistai 30.12.2014

Kreikkalaiset pelaavat jälleen kovaa peliä muiden euromaiden kustannuksella. Gallupien ennakkosuosikki, vasemmistopuolue Syriza vaatii jälleen leikkauksia Kreikan lainoihin, mikäli voittaa alkuvuonna järjestettävät ennenaikaiset parlamenttivaalit. Röyhkeydellä ei näytä olevan mitään rajaa, lupaahan sama puolue korottaa myös Kreikan julkisen sektorin palkkoja.

Suomen Kreikka-vastuut ovat nousseet jo yli seitsemään miljardiin euroon, ja summa voi nousta edelleen. Tästähän Timo Soini ja Perussuomalaiset varoittivat jo neljä vuotta sitten, mutta valitettavasti liian harva uskoi.

Kreikka ei näytä ottavan opikseen ennen kuin se erotetaan eurojärjestelmästä. Onhan kyseessä maa, joka on ollut maksukyvytön puolet itsenäisyytensä ajasta, eikä parannusta ole luvassa niin kauan kuin maa pystyy pumppaamaan lisärahaa käsittämättömän sinisilmäisiltä euromailta.

http://yle.fi/.../suomen_kreikka-vastuut_yli.../7712867

Avainsanat: Kreikka, eurokriisi

Liittovaltiokehitys kaventaa Suomen kansallista itsemääräämisoikeutta

Perjantai 28.11.2014

EKP:n pääjohtaja Draghi kuuluu EU:n liittovaltiokehitystä hehkuttavaan poliittiseen eliittiin, jonka mielestä jaettu kurjuus on pienempi kurjuus. Todellisuudessa kansallisen päätösvallan katoaminen EU:n ja EKP:n kamareihin heikentää edelleen Suomen taloudellista tilannetta sekä kaventaa olennaisesti itsemääräämisoikeuttamme ja liikkumavaraamme. Esimerkiksi pankkiunionin seurauksena joudumme maksamaan Euroopan tulevista pankkikriiseistä kovan hinnan, vaikka suomalaiset pankit eivät keskimääräistä vahvempina vaikeuksiin ajautuisikaan.

Löyhästä budjettikuristaan tunnetun Italian kansalaisena Draghi ei näytä edes haluavan tehtyjen virheiden korjaamista kansallisella tasolla. Vaikka Suomenkaan julkinen taloudenpito ei nykyisin ole kovin kummoista, joudumme liittovaltiokehityksen edetessä Etelä-Euroopan vieläkin löperömmän talouspolitiikan yhteisvastuullisiksi maksumiehiksi ilman vaikutusmahdollisuuksia.

http://yle.fi/uutiset/ekpn_draghi_haluaa_siirtaa_valtaa_jasenmailta_kohti_yhteista_paatoksentekoa/7656508

Avainsanat: EU, eurokriisi, liittovaltiokehitys

« Uudemmat kirjoitukset